Kristianna W. Poulsen
Lesarabræv11. oktober 2022
Kristianna W. Poulsen

Kunnu økja um vinnuferðavinnu í Føroyum

At fáa ferð á vinnuferðavinnuna, serliga uttanfyri háárstíð, er til gagns fyri Føroyar. Tað verða longu nógvar spennandi ráðstevnur hildnar her á landi. Men tað ber til at økja um vinnuferðavinnuna. Kristianna Winther Poulsen er forkvinna í vinnunevndini í Tórshavnar býráð. Hon helt røðu á eini móttøku hjá Tórshavnar býráð fyri luttakarunum á eini norðurlendskari havráðstevnu.

Kære gæster. Kære konferencedeltagere. 

 

Velkommen til Færøerne. 

 

På vegne af Torshavns Byråd og Kommune er det en ære at få lov til at byde jer hjertelig velkomne til Torshavn.

 

Det nordiske møde med dets muligheder for vidensdeling, for at netværke, og for at lære af hinandens erfaringer har jeg altid opfattet som særligt meningsfuldt. 

 

Vores fællesskab, der jo både er socialt, kulturelt og historisk, ekspliciteres på bedste vis i de faglige nordiske netværk, hvor vi kan drage nytte og glæde af at mødes i hinandens lande. Og hvor vi kan dyrke gamle venskaber og møde nye venner.  

 

Og denne gang er Norden og internationale havprocesser på programmet. Fiskeripolitik og vedligeholdelse af bestanden. Klima, madsikkerhed og grøn omstilling. Relevante emner, der kræver behandling og stillingtagen, for vores fælles bedste.   

 

Vi har stor interesse i al fokus på havet og søen, som altid har været vores spisekammer. For hvis du var i besiddelse af en fiskestang, kunne du holde sulten fra døren. 

 

Kulturelt og mentalt har havet mere end noget andet været et billede på vores fælles identitet. Så godt som alle bosættelserne på Færøerne ligger ved havet. Samtidig har havet været vores yderdør, vores mulighed for at rejse bort. Og denne rejse gik i meget høj grad til de øvrige nordiske lande – med fiskeri som den største fællesnævner.   

Så historisk og kulturelt har havet holdt os tilbage, men det har også ført os vidt omkring. 

 

Som kommunalpolitiker i Tórshavn er jeg utrolig glad for, at I har valgt at afholde denne særdeles aktuelle konference i vores hovedstad – verdens navle, som vores højt-elskede forfatter William Heinesen med stolthed udnævnte sin hjemby. 

 

Vores hovedstad er i vækst og i konstant udvikling. Med et beboertal på godt og vel 23 tusind mennesker, omfatter hovedstadskommunen Torshavn og 16 øvrige bygder, fordelt på hele 4 øer: Streymoy, hvor vi befinder os nu, samt Nólsoy, Hestoy og Koltur. 

 

Hovedstaten er mangfoldig og er både moderne og traditionel. Vi har storbylivet her i centrum – og hvis vi bevæger os lidt udenfor centrum, har vi får, køer og natur. Vi har øer, og vi har bygder. Og så har vi selvfølgelig også søen og havet, der altid er i sigte. 

 

Vores folketal har været støt stigende siden 2013, og vi er glade for igen at kunne tiltrække vores ungdom, der i en årrække desværre valgte os fra, og de større nordiske byer til, især København. Men den bekymrende afvikling er nu vendt til en livsbekræftende udvikling. Hvilket naturligvis forpligter, og vi tager fat af alle kræfter for at leve op til den store interesse, der er for vores hovedstad.    

 

Turismen er i vækst, og tidligere i år publicerede vi hovedstadens turismepolitik for de kommende år. Vi ønsker at skabe en kommune, hvor vores indbyggere i deres daglige liv kan eksistere side om side med turister og andre besøgende. Hensyn til miljø og natur samt fokus på klima og kultur er naturligvis også uvurderlige dele af en bæredygtig turisme.   

 

Den voksende turisme har haft en positiv indflydelse på vores hovedstads udvikling. For når det regner på præsten, ja så drypper det som bekendt på degnen. 

 

De senere år er udvalget af gode spisesteder og caféer vokset markant og antallet af hotelværelser er fordoblet. Og udbuddet af spændende kulturelle oplevelser er stort hele året. For Tórshavn er et kulturelt samlingspunkt for museer og gallerier, teater og musik samt idrætsanlæg. Så vi har en mangfoldig række af tilbud til konferencegæster og til turister generelt.

 

Vi arbejder målbevidst og ambitiøst med at udvikle Torshavn som international konferenceby. Et af vore delmål er, at vi i 2030 bliver kulturby i Europa – European Capital of Culture.

 

Og vi har et stærkt fokus på den værdi, nordiske og internationale konferencer har for byen. Derfor er vi ekstra taknemmelige for jeres besøg og for, at I har valgt at afholde konferencen her i byen. 

 

Jeg ønsker jer en god og berigende konference i morgen i det smukke Nordens hus. Og forhåbentlig vil I også få tid til at opleve hovedstaden på mere afslappet vis. 

 

Uden mad og drikke duer helten ikke – så vær så god, der er serveret. 

 

Tak.